Home » 5 tips voor het maken van mooiere paardenfoto’s
Al die foto’s van professionele paardenfotografen zien er altijd zo mooi uit, maar hoe doen ze dit toch? Als fotograaf voor magazines als Hoefslag en BIT en merken als Bucas en Montar weet ik als geen ander hoe je een paard goed op de foto moet zetten en ik deel mijn vijf waardevolste tips graag met jou!
Natuurlijk kan je je camera pakken en erop uit trekken om wat plaatjes te schieten, maar als je echt je skills wilt verbeteren dan stel ik voor om je volgende fotoshoot voor te bereiden. Maak bijvoorbeeld een moodboard of een lijstje van de dingen die je op de foto wilt zetten. Daarnaast is het handig om te werken met een lijst van benodigdheden en vooraf te checken of alles opgeladen is. Controleer ten slotte goed het weer en je locatie.
Zorg ervoor dat voor je start, de juiste instellingen klaarstaan. Neem de tijd om je diafragma te bepalen en je sluitertijd af te stemmen op het soort fotoshoot wat je doet en vervolgens dit sluitend te maken met de ISO. Op een dag waarop de lichtomstandigheden constant zijn is het makkelijk, maar op een dag waarop bewolking en zon elkaar afwisselen, is het een stuk ingewikkelder. Check in zo’n situatie dus tussendoor ook een paar keer of je nog de juiste belichting hebt. Zeker bij een schimmel is het heel belangrijk om de foto niet over te belichten om uitgebeten foto’s te voorkomen.
Jij bent de paardenfotograaf en degene met de camera, dus zorg ervoor dat jij communiceert wat je ziet. Staat het paard niet helemaal goed, laat het weten. Net als haren die raar zitten of kleding die recht getrokken moet worden. Jij bent degene die het ziet vanaf het punt vanwaar de foto wordt gemaakt.
Daarnaast werk je meestal niet met professionele modellen en dat kan zorgen voor onzekerheid. Blijf dus lekker praten en laat weten of jouw model het goed doet en wat diegene nog eventueel voor leuke poses zou kunnen aannemen. Je kan tussendoor ook al wat foto’s vanaf de camera laten zien.
Alhoewel… Als het paard en hun eigenaar echt contact met elkaar maken dan vind ik het persoonlijk ook heel erg mooi om die connectie in beeld te brengen en dat hoeft helemaal niet per se met de oren naar voren. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat dit altijd het geval is. Een portret van enkel het paard of waarbij het model in de lens kijkt is gewoon sprekender met de oortjes naar voren. Daarvoor kan je een paardengeluidje gebruiken, een rammelbakje, reflectiescherm, stokpaardje of iets anders. Let er wel op dat je de aandacht wilt trekken en dus niet het paard bang wil maken. Het ene werkt juist bij het ene paard en het andere bij het andere.
Laat de kleuren net een beetje meer sprankelen of werk een touwtje weg. Dit zorgt ervoor dat je foto net wat meer gaat spreken. Daarnaast kan het ook zo zijn dat bij de mooiste foto, het paard net een oor naar achteren heeft of een oog dicht is. Door je foto’s na te bewerken in Photoshop kan je ze nog net even iets mooier maken.
Veel succes met je volgende fotoshoot!
Paardenfotografie is nu eenmaal heel lastig, je moet op allerlei dingen tegelijk letten en ziet vaak iets over het hoofd. Daar komt ook nog eens bij kijken dat je sommige dingen gewoon nog niet weet. Als jij altijd je model in het midden van de foto zet omdat je dat zo gewend bent om te doen dan heb je waarschijnlijk nog helemaal niet nagedacht over verschillende composities die je foto’s spannender en beter maken.
Om jou te helpen om jouw foto’s naar een hoger niveau te tillen mag je mij één van je foto’s insturen waar ik gratis feedback op ga geven. Door mijn jarenlange ervaring als professioneel fotograaf weet ik precies waar je op moet letten en zie ik waar de verbeterpunten liggen.